Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie als specialisatie binnen Kine 2 Cure

Sportkine

De sportkine is enerzijds gespecialiseerd in het behandelen van sportletsels en anderzijds in de preventie ervan. Typische voorbeelden van sportletsels zijn enkelverstuikingen, spierletsels (scheur, verrekking of contractuur), voorste kruisbandletsels, meniscusletsels, schouderklachten, achillespeesklachten, … De sportkinesitherapeut heeft hierbij vooral aandacht voor het sportspecifieke karakter van de revalidatie. Hij helpt je om terug rustig op te bouwen naar eventuele competitie en geeft je aangepast trainingsadvies en sportspecifieke oefeningen. Dit trainingsadvies is uiteraard gebaseerd op de principes uit de trainingsleer. Hij legt je uit waar je bij verdere sporthervatting op dient te letten om verdere recidieven te vermijden. Een sportkinesitherapeut(e) richt zich tot alle sporters, zowel de competitieve sporters als de recreatieve. Daarnaast kan je bij je sportkinesitherapeut(e) natuurlijk ook terecht voor het aanleggen van een gewone stabiliserende tape of een kinesiotape. [nzs_heading heading=”5″] Kinesiotaping [/nzs_heading] Het gebruik ervan vindt zijn oorsprong in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Het toepassingengebied van het Kinesiotape is zeer breed. Het kan gebruikt worden in de behandeling van onder andere spierletsels, ontstekingen, vochtophoping (oedeem), houdingscorrectie, overbelastingsletsels maar ook in de preventie van die letsels… Maar hij zorgt ook gewoon voor pijnreductie.

De kenmerken van kinesiotape

De tape die gebruikt wordt heeft de eigenschap dat hij dezelfde rekbaarheid heeft als de huid (140%). Die rekbaarheid wordt gebruikt om een soort liftende werking te krijgen van de opperhuid. Zo ontstaat meer ruimte in het gebied net onder de huid, waar allerlei receptoren, bloed –en lymfevaatjes liggen. De tape geeft een onmiddellijke drukvermindering waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer, die verstoord zijn bij een letsel, weer op gang komen. Bovendien neemt de druk op de drukreceptoren af met een onmiddellijke pijnvermindering als gevolg. Het verschil met een conventionele witte sporttape is dat die meer gericht is op het beperken van beweging (denk maar aan een verstuikte enkel, waarbij je excessieve bewegingen wilt vermijden), waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden.

Effect van kinesiotape

Samenvattend heeft Kinesiotape de volgende effecten:

–       Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie

–       Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen

–       Pijndemping

–       Ondersteunen van de gewrichtsfunctie door  enerzijds correcties van de bewegingsrichting en vergroten van de stabiliteit

–       Neuro-reflectoire beïnvloeding

Bijkomende info: www.fysiotape.nl